top of page

Haptonomie

Wat is haptonomie?

De haptonomie is een mensvisie die is ontwikkeld door Frans Veldman. Vrij vertaald betekent haptonomie de leer van het voelen en het gevoelsleven. In dit voelen zit een gelaagdheid. Je kunt voelen met de tastzintuigen in je huid: is iets warm of koud, hard of zacht? Maar je kunt ook voelen: is dit prettig of niet? En je kunt je naar binnen richten om te voelen welke emoties er spelen.
 

De haptonomie kijkt naar de persoon als geheel. Lichaam, verstand en ziel zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. In onze taal zijn hier veel voorbeelden van te vinden, zoals ‘ik loop op mijn tenen’, ‘ik krijg er buikpijn van’, ‘het zit me op m`n nek’, ‘ik slaak een zucht van verlichting’ en ‘er valt een last van mijn schouders’. Het lichaam vertelt hoe de persoon zich voelt en wat de situatie met hem doet. Je houding en manier van bewegen laten zien hoe jij je voelt.
 

Het lichaam draagt ook allerlei gevoelservaringen met zich mee, zowel positief als negatief. Vaak ontstaat er een afweerspanning in het lichaam om emotionele pijn niet te voelen. Je zet je dan schrap en gaat op kracht door, je eigen grenzen negerend. Of je voelt je juist lusteloos en leeg. De vitaliteit (levenslust) is weggezakt.

 

Liefdevolle aandacht en een koesterende, respectvolle manier van aanraken helpen je als kind om een basisgevoel van (zelf)vertrouwen te ontwikkelen. Ook als je volwassen bent, helpt deze bevestigende aanraking je om te ervaren dat je waardevol bent en er mag zijn. Deze manier van aanraken wordt therapeutisch ingezet. 

 

Waarom haptonomie?

Haptonomie als therapie helpt je meer in contact te komen met jezelf en jezelf te zijn. Je leert te luisteren naar wat jouw lichaam vertelt en jouw patronen te ontdekken. Je leert ervaren wanneer iets niet goed voelt en wanneer wel. Dit helpt je om te kiezen. Denken, voelen en doen raken weer in evenwicht. Je komt beter in je vel te zitten.

 

Wat is een haptonoom?

Een haptonoom heeft een tweejarige basisopleiding haptonomie gevolgd en past deze kennis in zijn eigen beroep toe. Dit doe ik als fysiotherapeut. Ik kijk naar jouw persoon als geheel en niet alleen naar de lichamelijke klacht. Samen onderzoeken we waardoor fysieke klachten worden veroorzaakt en beïnvloed. Maar ook hoe jij met je klachten omgaat en wat je zelf kunt doen om er minder last van te hebben.

 

Wat doet een haptotherapeut?

Als haptotherapeut zoek ik samen met jou naar onderliggende patronen. Door gesprek, ervaringsoefeningen en je lichaam voelen ontdek je: wat voel ik en wat vertelt dit gevoel mij? Hoe reageer ik in deze situatie en op deze persoon? Wil en kan ik er ook anders mee omgaan? 

Ik heb hiervoor na de basisopleiding een vierjarige post-HBO-opleiding tot haptotherapeut gevolgd.

 

Meer informatie vind je op de pagina’s haptonomische fysiotherapie en haptotherapie.  

Bevestigd worden betekent dat je mag zijn wie je bent, maar ook dat je mag worden wie je bent in jouw tempo en op jouw moment. (Anna Terruwe, psychiater)
bottom of page